Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka kokosowe z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedne z najlepszych ciasteczek, a za razem moje ulubione. Smakują i pachną cudownie. Są niezwykle chrupiące.

Ciasteczka kokosowe z cukrem

Składniki:

Ciasteczka kokosowe z cukrem

17 sztuk o średnicy 6,5 cm:

  • 125g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 90g oleju kokosowego
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 45g tartego kokosa (u mnie drobne wiórki kokosowe)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowe z cukrem

Ciasto:

Ciasteczka kokosowe z cukrem
Schłodzone ciasto jest łatwiejsze w wałkowaniu.

W pierwszej miseczce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a w drugiej (większej) półpłynny olej kokosowy, cukier oraz opcjonalnie ekstrakt migdałowy.


Do masy z olejem wbić jajko i po dokładnym wymieszaniu - wiórki kokosowe oraz składniki suche. Jednolite ciasto należy schłodzić w lodówce - przez 1 godzinę.

Formowanie:

Ciasteczka kokosowe z cukrem
Ciasteczka można robić o dowolnych kształtach.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, a następnie wyciąć z niego dowolne kształty.


Ciasteczka przełożyć (zachowując 2 cm odstępy) na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka kokosowe z cukrem
Ciasteczka powinny być delikatnie rumiane.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut w 180 stopniach.
Ostudzić na kratce.