Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie do upieczenia ciasteczka z owocami. Podwójna ilość cukru bardzo dobrze komponuje smaki i wbrew pozorom ciasteczka nie są wcale słodkie. Polecam je do kawki i herbatki.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami

Składniki:

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko wiejskie
  • 400 g owoców mrożonych: truskawek, agrestu, porzeczek czerwonych, białych i czarnych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru białego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami

1.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami
Rozwinięcie ciasta francuskiego i pokrojenie na kwadraty

Rozwinąć rulon ciasta francuskiego i pokroić radełkiem na kwadraty.

2.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami
Rozbełtanie jajka, posmarowanie ciasta i posypanie cukrem

Całe jajko rozbełtać widelcem, posmarować kwadraty ciasta, a następnie każdy kawałek posypać brązowym cukrem.

3.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami
Rozmrożenie owoców, odsączenie na sitku i nałożenie na ciasto

Rozmrozić owoce i odsączyć na sitku. Potem nakładać na kawałki ciasta.

4.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami
Posmarowanie jajkiem złożonych trójkątów

Każdy kawałek z owocami złożyć w trójkąt. Wierzch ponownie posmarować jajkiem.

5.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami
Posypanie ciasteczek cukrem i nacięcie radełkiem

Posypać ciasteczka tym razem białym cukrem i naciąć radełkiem na środku.

6.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ciasteczka przez 20 minut.

7.

Ciasteczka francuskie z kwaśnymi owocami

Smacznego !