Sposób przygotowania:
Rożki malinowe z ciasta francuskiegoETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10).
ETAP 2
Na każdym wydzielonym kawałku ciasta wykładamy po ok 7 malin. Na maliny wykładamy czekoladę. Na każdą porcje po jednej pokrojonej kostce.
ETAP 3
Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy.
ETAP 4
Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.
ETAP 5
Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę i smarujemy lukrem. Pozostawiamy je do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
LUKIER: Mleko przelewamy na talerzyk. Dokładamy do niego cukier puder i mieszamy. W zależności od tego jak twardy chcemy uzyskać lukier dodajemy mniej lub więcej cukru.