jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rożki malinowe z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Na takie pyszności nie brakowało chętnych. Rożki rozeszły się jak świeże bułeczki:). Chrupkie ciasto, słodka czekolada, orzeźwiająca malina –polecam takie połączanie. Ciasteczka powstają bardzo szybko.

Rożki malinowe z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rożki malinowe z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Rożki malinowe z ciasta francuskiego

ETAP 1

Rożki malinowe z ciasta francuskiego
Rozwinięte ciasto dzielimy na kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 10).

ETAP 2

Rożki malinowe z ciasta francuskiego
Na ciasto wykładamy nadzienie: maliny i czekoladę

Na każdym wydzielonym kawałku ciasta wykładamy po ok 7 malin. Na maliny wykładamy czekoladę. Na każdą porcje po jednej pokrojonej kostce.

ETAP 3

Rożki malinowe z ciasta francuskiego
Z ciasta formujemy rożki

Tak przygotowane kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy.

ETAP 4

Rożki malinowe z ciasta francuskiego
Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy jajkiem

Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta.

ETAP 5

Rożki malinowe z ciasta francuskiego
Po wyjęciu rożki smarujemy lukrem

Jeszcze ciepłe wyjmujemy na kratkę i smarujemy lukrem. Pozostawiamy je do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
LUKIER: Mleko przelewamy na talerzyk. Dokładamy do niego cukier puder i mieszamy. W zależności od tego jak twardy chcemy uzyskać lukier dodajemy mniej lub więcej cukru.