ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasteczka wielkanocne - pisanki i kurczaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka zawsze wzbudzają zainteresowanie gości. Kruche, cytrynowe, kolorowe, pyszne. Takie ciasteczka moi goście dostają na wynos.

Ciasteczka wielkanocne - pisanki i kurczaczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka wielkanocne - pisanki i kurczaczki

 

 

  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • barwnik spożywczy
  • kolorowe cukrowe pisaki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka wielkanocne - pisanki i kurczaczki

ETAP 1:

Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać. Dodać żółtka i sok z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i zostawić w lodówce na kilka godzin.

Po wyjęciu, kroić po kawału i wałkować na placki grubości ok 4 milimetrów. Z placków wykrawać przy pomocy foremek - jajka, kurczaczki, zajączki itp. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie - 180 stopni ok 20 min.

Wystudzone ciastka pomalować lukrem ( sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem ). Pozostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przystąpić do zdobienia.

Smacznego i miłej zabawy.

Ciasteczka wielkanocne - pisanki i kurczaczki
Suszenie ciasteczek pomalowanych lukrem