Sposób przygotowania:
Rogaliki z budyniem
Przez sitko przesiewamy mąkę oraz 4 łyżki cukru pudru. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem. Do rondelka wlewamy mleko i lekko je podgrzewamy. Do mleka kruszymy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą
Odstawiamy i przykrywamy ściereczką, po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Dłońmi wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przygotowujemy masę budyniową . 2 Torebki budyniu przygotowujemy z 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką budyń i zawijamy. Układamy ( zachowując odstępy )na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
Odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz dekorujemy posypką.
Odstawiamy i przykrywamy ściereczką, po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Dłońmi wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przygotowujemy masę budyniową . 2 Torebki budyniu przygotowujemy z 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia.
Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką budyń i zawijamy. Układamy ( zachowując odstępy )na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
Odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz dekorujemy posypką.