superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Rogaliki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piegowate rogaliki polecają się na Wielkanoc. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych babek czy serników.

Rogaliki z budyniem

Składniki:

Rogaliki z budyniem

 

  • 400 g mąki
  • kostka drożdży
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • lukier
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Rogaliki z budyniem
Przez sitko przesiewamy mąkę oraz 4 łyżki cukru pudru. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem. Do rondelka wlewamy mleko i lekko je podgrzewamy. Do mleka kruszymy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą

Odstawiamy i przykrywamy ściereczką, po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Dłońmi wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotowujemy masę budyniową . 2 Torebki budyniu przygotowujemy z 750 ml wody i odstawiamy do wystudzenia.

Po godzinie ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką budyń i zawijamy. Układamy ( zachowując odstępy )na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.

Odkładamy do wystudzenia i polewamy lukrem oraz dekorujemy posypką.