Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczne ciasteczka, które można przełożyć śmietankowym kremem

Ciasteczka kawowe

Składniki:

Ciasteczka kawowe

 

  • 45 dag cukier,
  • 9 szt białka,
  • 1/2 szkl Napar z kawy,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kawowe
Mieloną kawę zaparzyć w garnuszku, w 1/2 szkl wody
( zrobić mocny napar) Następnie przecedzić, dodać cukier i ugotować gęsty syrop. Białka z cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę, wlewać stopniowo syrop, ciągle ubijając. Gdy masa zgęstnieje, przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać ciasteczka na przygotowana blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i wysuszyć.

Tagi:

kawa