Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 420]

Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe smakołyki między posiłkami przygotowuje się w mgnieniu oka - są również doskonałym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów.

Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą

 

  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia (do wyłożenia blachy)

 

  • CIASTO OWSIANO - BANANOWE
  • 400 g. płatków owsianych (górskie)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielony)
  • miks z orzechów (100 g.)
  • 80 g. kropelek gorzkiej czekolady
  • 2 duże banany (bardzo dojrzałe)
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • łyżka miodu (można dodać więcej)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą
🔘 CIASTO OWSIANO - BANANOWE : do miseczki wsypać płatki owsiane, nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane orzechy i kropelki gorzkiej czekolady. Następnie dodać rozgniecione widelcem banany, wbić jajka, wsypać sól i wlać miód. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.

🔘 Z przygotowanego ciasta bezpośrednio na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia uformować ciasteczka ( dla ułatwienia można pomóc sobie łyżką ). Następnie ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 190°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, dlatego należy je kontrolować. Upieczone ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i odczekać, aż ostygną.
Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 190°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą
Z ciasta na blasze wyłożonej papierem uformować ciasteczka - dla ułatwienia pomóc sobie łyżką.
Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą
Następnie masę bananową dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasteczka owsiano - bananowe z czekoladą
Dojrzałe banany rozgnieść widelcem - orzechy grubo posiekać.