cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciasteczka-klawisze babci Krychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruche, przekładane dżemem ciasteczka z zapiekanym lukrem

Ciasteczka-klawisze babci Krychy

Składniki:

Ciasteczka-klawisze babci Krychy

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • dżem do przekładania ciasteczek/dowolny/

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka-klawisze babci Krychy
Mąkę/z dodatkiem proszku i szczyptą soli/posiekać na stolnicyz margaryną .Dodać żółtka i szybko wyrobić.Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.Białka ubić/lub utrzeć/ z cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować/ na grubość kilku milimetrów/ i pokroić na małe prostokąty/6 i 3 cm/ lub kieliszkiem wykrawać kółeczka. Każde ciasteczko posmarować przygotowanym lukrem.Piec w średnio nagrzanym piekarniku kilkanaście minut, aż wierzch ciasteczek delikatnie przyrumieni się.Ostudzone ciasteczka smarować dżemem i składać po dwa, tworząc w ten sposób jedno przekładane ciasteczko.