Sposób przygotowania:
Ciasteczka ma domowym maśle orzechowymETAP 1:
*Domowe masło orzechowe:
170 g orzechów włoskich łuskanych
10 g miodu
Orzechy uprażyć przez 10 minut w 120 st. Obserwować, aby się nie spaliły. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę i pocierać nią orzechy, aby jak najwięcej skórki odpadło. Przełożyć orzechy do pojemnika blendera i zmiksować. Dodać miód i miksować,aż masa nabierze oleistej, maślanej konstystencji. Zostawić do ostygnięcia masy, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
ETAP 2:
Do miski przełożyć obie mąki, dodać masło orzechowe i cukier puder. Dodać jajko, kawałki zwykłego masła i wstępnie posiekać siekaczką. Wlać śmietanę i dokończyć zagniatanie na gładkie elastyczne ciasto. Przełożyć do woreczka i włożyć do piekarnika na około 1,5-2 godziny.
ETAP 3:
Następnie rozwałkować na cienki płat i wycinać foremką dowolne kształty. W gorącej wodzie rozpuścić miód i smarować mieszanką ciastka. Piec w 170 st, około 11-13 minut. Ostudzić na kratce,dowolnie udekorować. Smacznego!