monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasteczka ma domowym maśle orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w przygotowaniu. Idealne do zrobienia z dziećmi. Moje córcie bardzo się przyłożyły do dekorowania i zjadania tych ciasteczek:)

Ciasteczka ma domowym maśle orzechowym

Składniki:

Ciasteczka ma domowym maśle orzechowym

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pisaki cukrowe
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ma domowym maśle orzechowym

ETAP 1:

*Domowe masło orzechowe:
170 g orzechów włoskich łuskanych
10 g miodu
Orzechy uprażyć przez 10 minut w 120 st. Obserwować, aby się nie spaliły. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę i pocierać nią orzechy, aby jak najwięcej skórki odpadło. Przełożyć orzechy do pojemnika blendera i zmiksować. Dodać miód i miksować,aż masa nabierze oleistej, maślanej konstystencji. Zostawić do ostygnięcia masy, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

ETAP 2:

Ciasteczka ma domowym maśle orzechowym
mąkę wymieszać z masłem orzechowym i jajkiem

Do miski przełożyć obie mąki, dodać masło orzechowe i cukier puder. Dodać jajko, kawałki zwykłego masła i wstępnie posiekać siekaczką. Wlać śmietanę i dokończyć zagniatanie na gładkie elastyczne ciasto. Przełożyć do woreczka i włożyć do piekarnika na około 1,5-2 godziny.

ETAP 3:

Ciasteczka ma domowym maśle orzechowym
do ciasta dodać masło lub margarynę tortową i zagnieść ciasto

Następnie rozwałkować na cienki płat i wycinać foremką dowolne kształty. W gorącej wodzie rozpuścić miód i smarować mieszanką ciastka. Piec w 170 st, około 11-13 minut. Ostudzić na kratce,dowolnie udekorować. Smacznego!