ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Francuskie ciasteczka z dżemem i morelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na szybko ciasto francuskie na pyszny deser (zawsze mam w zapasie rolkę ciasta francuskiego lub zamrożonego), dodatki dajemy jakie lubimy.

Francuskie ciasteczka z dżemem i morelą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie ciasteczka z dżemem i morelą

 

  • ciasto francuskie 1 rolka,
  • dżem 250 gram,
  • morele 4 sztuki większe,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z dżemem i morelą
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze do pieczenia, ciasto podzielić na osiem kawałków.

Na środku każdego kawałka ciasta nałożyć łyżkę dżemu (jaki się lubi) śliwkowo-jabłkowego.

Na dżemie położyć połowę moreli bez pestki skórką do dołu, rogi ciasta nałożyć do środka na morelę, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Francuskie z dżemem i morelą
Dodatki do ciasta dodajemy jakie lubimy.
Francuskie z dżemem i morelą
Pieczenie około 40 minut daje dobrze wypieczony spód ciasta.