SUPERPRZEPIS

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

Kleik ryżowy połączony z masłem orzechowym daje cudownie pachnące i obłędne w smaku chrupiące ciasteczka orzechowe.

Składniki:

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

Około 16 sztuk:

  • 130 g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 100 g masła/margaryny
  • 50 g masła orzechowego
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym

Masa:

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym
Masę na ciasteczka najlepiej mieszać za pomocą dłoni.

Masło lub margarynę, masło orzechowe i cukier utrzeć na puszystą masę.

Nie przerywając mieszania należy wbić jajka, a następnie wsypać kleik oraz proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszać za pomocą dłoni.

Formowanie:

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym
Ciasteczka powinny być układane na blaszce z odstępami.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski.

Każdą z nich lekko spłaszczyć i z odstępami umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym
Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić na kratce.
(Będą trochę miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą kruchości.)