ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Piersi duszone w cebuli, czosnku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Duszone piersi z dodatkiem cebuli, czosnku są bardzo smacznym daniem podanym na ciepło na obiad ale i też na zimno do pieczywa.

Piersi duszone w cebuli, czosnku  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piersi duszone w cebuli, czosnku

 

  • piersi kurczak podwójne 2 sztuki duże,
  • przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • cebula 4 sztuki,
  • ząbki czosnku 8 sztuk,
  • woda 3 szklanki

Sposób przygotowania:

Piersi duszone w cebuli, czosnku
Dwie duże podwójne piersi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie rozłożone piersi przyprawą z każdej strony, piersi złożyć i ciasno owinąć nicią, schować do lodówki na kilka godzin.

Na gorącym oleju piersi zrumienić z każdej strony, odłożyć na talerz, podsmażyć na tym oleju po piersiach pokrojone cebule, ząbki czosnku.

Do cebuli włożyć piersi, wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości piersi około 45 minut, usunąć nitkę i podawać na ciepło lub na zimno. 
Piersi duszone w cebuli,czosnku
Cebula z czosnkiem smakuje wyśmienicie do pieczywa.
Piersi duszone w cebuli,czosnku
Sos można zagęścić mąką pszenną ze śmietaną