Sposób przygotowania:
Szybkie orzechowe ciasteczka (na maśle orzechowym)Przygotowanie masy na ciasteczka:

Przygotowujemy masę na ciasteczka wkładając miękkie masło/margarynę do miski (warto posiekać nożem), dodajemy do tego całą szklankę masła orzechowego i 3/4 szklanki cukru.
Składniki zaczynamy miksować. Kolejno dodajemy całe jajka miksując. Następnie wsypujemy powoli mąkę z sodą, miksując.
Masa na ciasteczka powinna być dość gęsta.
Dodatki do ciasteczek:

Do gęstej masy wsypujemy dodatki - polecam suszoną kostkę jabłkową. Całość mieszamy łyżką (nie mikserem).
Formowanie ciasteczek i pieczenie:

Odrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą orzechową kuleczkę lekko spłaszczamy i układamy w odstępach (ciasteczka rosną) na blaszce (można ją natłuścić lekko oliwą z oliwek lub użyć papieru do pieczenia).
Nasze orzechowe ciasteczka pieczemy około 15 minut (ciasteczka należy obserwować i nie piec zbyt długo) w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.
Uwaga: ciasteczka zdejmujemy z blaszki dopiero po wystygnięciu, najpierw będą miękkie.