Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Ciasteczka z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja córeczka chciała upiec ciasteczka. Tak powstały pyszniutkie ciasteczka z masłem orzechowym z dodatkiem kremu czekoladowego.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:

Ciasteczka z masłem orzechowym

na ciasto:

  • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 20 dag masła orzechowego o temperaturze pokojowej
  • 12 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:

  • parę łyżek kremu czekoladowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z masłem orzechowym

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka z masłem orzechowym
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z brązowym cukrem

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem trzcinowym. Jajko miksujemy z cukrem waniliowym.

Do zmiksowanego jajka dodajemy stopniowo utarte masło nadal ucierać. Następnie dodajemy stopniowo masło orzechowe.

Na końcu do utartej masy dodajemy przesianą mąką z sodą oczyszczoną. Zagniatamy ciasto.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.

Formowanie ciasteczek:

Ciasteczka z masłem orzechowym
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w odstępach kuleczki z ciasta

Schłodzone ciasto nabieramy łyżeczką i w dłoniach formujemy małe kuleczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka z masłem orzechowym
Kuleczki z ciasta spłaszczamy widelcem

Uformowane kulki z ciasta spłaszczamy za pomocą widelca.

Etap końcowy:

Ciasteczka z masłem orzechowym
Upieczone ciasteczka ściągamy delikatnie z blaszki

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 min na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Za pomocą szprycy wypełnionej kremem czekoladowym dekorujemy ciasteczka tworząc małe kleksy.