Sposób przygotowania:
Ciasteczka z masłem orzechowymPrzygotowanie ciasta:
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem trzcinowym. Jajko miksujemy z cukrem waniliowym.
Do zmiksowanego jajka dodajemy stopniowo utarte masło nadal ucierać. Następnie dodajemy stopniowo masło orzechowe.
Na końcu do utartej masy dodajemy przesianą mąką z sodą oczyszczoną. Zagniatamy ciasto.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny.
Formowanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto nabieramy łyżeczką i w dłoniach formujemy małe kuleczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie ciasteczek:
Uformowane kulki z ciasta spłaszczamy za pomocą widelca.
Etap końcowy:
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 min na złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Za pomocą szprycy wypełnionej kremem czekoladowym dekorujemy ciasteczka tworząc małe kleksy.