gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciasteczka miętowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasteczka miętowe robiłam i jadłam pierwszy raz były naprawdę pyszne jeżeli lubimy smak miętowy. W sezonie jak znowu będzie na ogrodzie świeża mięta to znowu takie upiekę.

Ciasteczka miętowe

Składniki:

Ciasteczka miętowe

 

  • 10 dkg roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Ciasteczka miętowe

1

Ciasteczka  miętowe
Ja osuszyłam miętę w wirówce do osuszania sałaty.

Gałązki mięty myjemy osuszamy odrywamy listeczki i kroimy drobno.

2

Ciasteczka  miętowe
Jajka wystarczy roztrzepać trzepaczkę nie ubijać.

Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy.

3

Ciasteczka  miętowe
Po połączeniu składników masę wyrabiamy ręką .

Do jajek wsypujemy suche składniki mąkę, cukier puder, proszek, sól, miętę, kakao i chłodne masło. Zagniatamy ciasto.

ETAP 4:

Ciasteczka  miętowe
Kulki robimy wielkości orzecha włoskiego.

Z kawałka ciasta robimy wałek kroimy w cząstki. Z każdej części robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.

5

Ciasteczka  miętowe

Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem. Wkładamy blachy do nagrzanego piekarnika 150 st termoobieg i pieczemy około 15-20 minut.

6

Ciasteczka  miętowe
Pyszne miętowe ciasteczka do kawusi

Zimne ciasteczka polewamy polewą czekoladową.

POLECAM!!!