Miętowo-czekoladowe popękane ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mega czekoladowe i orzeźwiająco miętowe - to wspaniałe i proste w wykonaniu ciasteczka.

Miętowo-czekoladowe popękane ciasteczka

Składniki:

Miętowo-czekoladowe popękane ciasteczka

 

  • 2 łyżki masła 82%
  • 80g czekolady miętowej - mogą być nadziewane batoniki
  • 90g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki likieru miętowego lub syropu
  • szczypta soli
  • 190g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków
  • cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania:

Miętowo-czekoladowe popękane ciasteczka
Czekoladę połam do miski, dodaj do niej masło, umieść miskę na garnku z wodą, by ogrzewana była parą wodną. Mieszaj, aż całość sie rozpuści, odstaw. W drugiej misce ubij jajko z cukrem na puszystą masę, użyj do tego miksera, dolej likier miętowy lub syrop, cały czas ubijaj i wlewaj masę czekoladową. Do innej miski przesiej mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i kakao, połącz z mokrymi składnikami i wyrób mikserem na jednolitą, zwartą i ciężką masę. Wstaw miskę z ciastem do lodówki na 1 godzinę lub całą noc. Kiedy ciasto się mocno schłodzi, nastaw piekarnik na 170 stopni, wyściel blachę papierem do pieczenia. Do miseczki nasyp cukier puder. Z ciasta nabieraj porcje i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blasze, lekko spłaszcz łyżką lub suchą dłonią. Wstaw blachę z ciastkami do piekarnika i piecz 12 minut, upieczone zostaw na 5 minut na blasze i przełóż na kratkę, by ostygły. Piecz ciasteczka aż do wykończenia ciasta. Świetnie smakują z mlekiem!!

Tagi:

czekolada