renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Ciasteczka miętowo - czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjny miętowy smak i kruchość.

Ciasteczka miętowo - czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka miętowo - czekoladowe

 

  • 200 gram masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 300 gram mąki
  • 2 łyżeczki kropli miętowych ( takich z apteki)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • czekolada mleczna - ok pół tabliczki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka miętowo - czekoladowe
W misce należy umieścić mąkę przesianą, masło ( wyciągnięte uprzednio z lodówki, żeby nie było twarde), cukier puder, krople miętowe i olej. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. W następnej kolejności trzeba z ciasta odrywać po kawałku, formować w rękach kuleczkę spłaszczyć ją lekko, zrobić wzorek widelcem (kratkę) i układać na blaszce wyłożonej folą aluminiową do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor ( ok. 15-20 minut - w zależności od piekarnika). Po upieczeniu, polewamy czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej. Smacznego!
Ciasteczka miętowo - czekoladowe
W miseczce umieścić wszystkie składniki ciasta.
Ciasteczka miętowo - czekoladowe
Zagnieść z tych składników gładkie ciasto.
Ciasteczka miętowo - czekoladowe
Z ciasta formować kulki, spłaszczyć je i zrobić widelcem wzorek.
Ciasteczka miętowo - czekoladowe
Po upieczeniu polać rozpuszczoną czekoladą.

Tagi:

czekolada