Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka pachnące kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche ciasteczka z naturalną kawą są bardzo smaczne i aromatyczne. Można je przełożyć nutellą lub dowolnym kremem.

Ciasteczka pachnące kawą

Składniki:

Ciasteczka pachnące kawą

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mielonej kawy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pachnące kawą
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą. Bardzo dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtko, śmietanę cukier puder, cukier waniliowy, siekając połączyć składniki, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć nutellą lub dowolną masą

Tagi:

kawa