Sposób przygotowania:
Sezamki z masą kawową
Ciasto - Mąki, wymieszać z sodą i przesiać. Jaja, masło, śmietanę i cukier utrzeć na gładką masę, wlać do przesianej mąki i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto cienko, wycinać ciasteczka dowolnego kształtu o ząbkowanych brzegach. W części ciastek można zrobić dziurki. Ciasteczka układamy na posmarowanej blaszce część ciasteczek smarujemy białkiem posypujemy sezamem. Ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 180. Gotowe ciasteczka studzimy - przekładamy masą. Masa kawowa - Kawę rozpuścić w 8 łyżkach wody - ostudzić. Jajka ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić - ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodawać po trochę jajka, na koniec dodać rozpuszczoną kawę i spirytus. Ucierać starannie uważając aby masa nie zważyła się. Gotową masą smarujemy ciasteczka bez sezamu przykrywamy ciasteczkiem z sezamem na wierzchu. Gotowe ciasteczka odkładamy do zastygnięcia się masy.
marietta