Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka przekładane -wielkanocne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kruche ciasteczka przełożone marmoladą. Polane żółtą polewą i udekorowane zielonym cukrem błyszczącym wspaniale nawiązują do świąt wielkanocnych.

Ciasteczka przekładane -wielkanocne

Składniki:

Ciasteczka przekładane -wielkanocne

 

  • Ciasto:
  • 2o dag masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • polewa biała do ciast
  • odrobinę barwnika spożywczego żółtego
  • cukier błyszczący zielony

Sposób przygotowania:

Ciasteczka przekładane -wielkanocne
Z posiekanego masła,przesianej mąki,cukrów i żółtek zagnieść ciasto. Rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na grubość ok.4 mm. Wykrawać malutkie okrągłe ciasteczka.

Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok.15 min. na jasnozłoty kolor. Po przestygnięciu sklejać po 2 smarując cienko marmoladą.

Polewę do ciast przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając odrobinę żółtego barwnika. Polać polewą ciastka i posypać cukrem błyszczącym. Pozostawić do wyschnięcia polewy.