akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruchutkie, wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. Nadziane dżemem morelowym i posypane cukrem pudrem. Pięknie wyglądają na świątecznym stole! Polecam

Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • dżem morelowy

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 60 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować pomiędzy folią spożywczą (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do wałka). Za pomocą foremki wykrawać jajka. W połowie zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 12 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki wyłożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi pudrem. Smacznego! (inspiracja: Ala piecze i gotuje)
Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem
Pieczenie wielkanocnych ciastek jajeczek.
Wielkanocne ciastka jajeczka z dżemem
Składanie wielkanocnych ciastek jajeczek z dżemem.