renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Ciasteczka wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasteczka, które naprawdę robi się szybko, są rozpływające się w ustach. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Ciasteczka wielkanocne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka wielkanocne

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka wielkanocne
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać mocno schłodzone masło i żółtko (białko pozostawić do obtaczania w posypce). Składniki przesiekać ze sobą i dodać kwaśną śmietanę. Ciasto szybko zarobić i wałkować na ok 1 cm grubości i wykrawać okrągłe ciasteczka. Na trzech talerzykach przygotować posypki: 1 posypka: cukier brązowy wymieszany z sezamem 2 posypka: cukier brązowy wymieszany ze słonecznikiem 3 posypka: cukier brązowy wymieszany z tartymi orzechami pekan. Ciasteczka namaczać z jednej strony w białku i obtaczać w posypce. Piec w 160-170 stopniach przez ok 15 minut.
Ciasteczka wielkanocne
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać masło i żółtko
Ciasteczka wielkanocne
Po przesiekaniu dodać kwaśną śmietanę i zarobić
Ciasteczka wielkanocne
Wałkować na ok 1cm grubości i wykrawać ciasteczka
Ciasteczka wielkanocne
Przygotować trzy różne posypki z cukru, sezamu, orzechów i słonecznika