Sposób przygotowania:
Wielkanocne różano - waniliowe ciasteczka
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodajemy twarde masło i siekamy na drobno. Do pozostałych składników dodajemy wodę różaną, jogurt i wbijamy jajka. Następnie wyrabiamy ciasto, może być ręcznie lub w robocie kuchennym. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy foremkami kształty wielkanocne. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wbijamy patyczki. Pieczemy ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyciągamy ciastka i studzimy. Przygotowujemy lukier. Miksujemy białka z przesianym cukrem pudrem. Lukier dzielimy na części i do każdej z nich dodajemy odrobinę barwnika spożywczego i mieszamy. Za pomocą szprycy cukierniczej lub woreczka strunowego nanosimy lukier na ciasteczka. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia.
zbysiowa
szpileczka
Dziękuję ;-)