Sposób przygotowania:
Ciasteczka różane kwiatuszkiciastka
Na początek przygotować gotowe ciasto francuskie. Pokroić je w kwadraciki w poprzek na pięć pasków po 9 centymetrów i wzdłuż na trzy paski po mniej więcej 8 centymetrów. Przygotowany każdy z kwadracików ponacinać od rogów (widoczne na zdjęciach), a na środek położyć łyżeczkę marmolady różanej.
ciastka
Jak już została nałożona marmolada wtedy rogi ciasta zwinąć w tak zwany wiatrak, a następnie połączyć wszystkie boki w kieszonkę i wyjdzie taki jakby kwiatek (wszystko dobrze jest pokazane na zdjęciach). Można też zwijać kto jak woli.
ciastka
Przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie jajko roztrzepać widelcem i dość obficie posmarować przygotowane ciastka. Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
ciastka
Takie ciasteczka zwłaszcza z marmoladą różaną smakują wyśmienicie. Nadają się w sam raz do kawki lub dla spodziewających się gości. Mogą również posłużyć na przyjęcie, a także na dowolne święta. Polecam serdecznie mogą być z inną marmoladą jeśli ktoś nie lubi marmolady różanej a także mogą być z czekoladą.