Sposób przygotowania:
Ptysie z kremem brzoskiwniowym i śmietankowym
Ciasto parzone:
W garnku zagotować wodę, dodać masło, poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Na gotującą się wodę z masłem wsypać mąkę, energicznie mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić, zmiksować z jajkami. Na blachę wyłożoną papierem nakładać ciasto (okręgi o średnicy 3 cm), piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu ptysie przekroić na pół.
Krem brzoskwiniowy:
Brzoskwinie z puszki pokroić w drobną kosteczkę.
Szklankę mleka i szklankę soku zagotować, dodać cukier. Pozostałe mleko rozmieszać z mąkami i pastą waniliową. Tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka z sokiem, mieszać, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń ostudzić, zmiksować z masłem, dodać pokrojone owoce. Nakładać na ptysie.
Krem śmietankowy:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i tężejącą galaretką. Przekładać ptysie.
Gotowe ptysie udekorować rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem.
W garnku zagotować wodę, dodać masło, poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Na gotującą się wodę z masłem wsypać mąkę, energicznie mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić, zmiksować z jajkami. Na blachę wyłożoną papierem nakładać ciasto (okręgi o średnicy 3 cm), piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu ptysie przekroić na pół.
Krem brzoskwiniowy:
Brzoskwinie z puszki pokroić w drobną kosteczkę.
Szklankę mleka i szklankę soku zagotować, dodać cukier. Pozostałe mleko rozmieszać z mąkami i pastą waniliową. Tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka z sokiem, mieszać, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń ostudzić, zmiksować z masłem, dodać pokrojone owoce. Nakładać na ptysie.
Krem śmietankowy:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i tężejącą galaretką. Przekładać ptysie.
Gotowe ptysie udekorować rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem.