Sposób przygotowania:
Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiegoETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na sześć dużych kwadratów.
ETAP 2
Kolejno, w każdym kwadracie nacinamy dwa duże „L” po przeciwnych jego rogach.
ETAP 3
Otrzymaną w ten sposób ramkę, przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy.
ETAP 4
Tak przygotowane romby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek ciastek delikatnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Na mąkę wykładamy borówkami.
Całość (brzegi i owoce) posypujemy cukrem.
ETAP 5
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C do zrumienienia.
Po upieczeniu studzimy je. Przed podaniem romby dekorujemy bitą śmietaną. Śmietanę delikatnie oprószamy cynamonem, dekorujemy miętą i kwiatami. Deser podajemy.
SylaUla
gusia1000
biedroneczki
Czekoladka 2