jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego, które zawsze się udają! Można podać je nie tylko na zimno, ale też na ciepło. Polecam na szybką, słodką przekąskę.

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • cukier kryształ do posypania ciasta,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • około 1 szklanka borówki amerykańskiej,
  • bita śmietana do podania,
  • kwiaty, mięta do dekoracji,
  • cynamon do oprószenia przed podaniem

Sposób przygotowania:

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego

ETAP 1

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego
ciasto francyskie dzielimy na kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na sześć dużych kwadratów.

ETAP 2

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego
nacinamy rogi kwadratów

Kolejno, w każdym kwadracie nacinamy dwa duże „L” po przeciwnych jego rogach.

ETAP 3

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego
formujemy romby z kwadratów

Otrzymaną w ten sposób ramkę, przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy.

ETAP 4

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego
w środek rombów nakładamy owoce

Tak przygotowane romby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Środek ciastek delikatnie oprószamy mąką ziemniaczaną. Na mąkę wykładamy borówkami.
Całość (brzegi i owoce) posypujemy cukrem.

ETAP 5

Borówkowe ciasteczka z ciasta francuskiego
upieczone ciastka studzimy przed nałożeniem nadzienia

Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C do zrumienienia.
Po upieczeniu studzimy je. Przed podaniem romby dekorujemy bitą śmietaną. Śmietanę delikatnie oprószamy cynamonem, dekorujemy miętą i kwiatami. Deser podajemy.