Sposób przygotowania:
Miękkie pierniczki z nadzieniem
W garnku zagotować miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.
Śmietankę wymieszać z sodą.
Biało ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, miksować. Dodać żółtka - połączyć. Masę dodać do miski z mąką, dodać zawartość rondelka z miodem i śmietanę z sodą. Wyrobić ciasto (będzie lepkie). Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka (wysokość około 3 mm). Nakładamy marmoladę, a następnie drugie kółko z ciasta. Brzegi dociskamy, aby się skleiły.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Studzimy. Dekorujemy roztopioną czekoladą.
Śmietankę wymieszać z sodą.
Biało ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, miksować. Dodać żółtka - połączyć. Masę dodać do miski z mąką, dodać zawartość rondelka z miodem i śmietanę z sodą. Wyrobić ciasto (będzie lepkie). Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka (wysokość około 3 mm). Nakładamy marmoladę, a następnie drugie kółko z ciasta. Brzegi dociskamy, aby się skleiły.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Studzimy. Dekorujemy roztopioną czekoladą.