Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Miękkie pierniczki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie, pachnące pierniczki z nadzieniem. Troszkę pracochłonne, ale ich smak wynagradza ten czas. Polecam.

Miękkie pierniczki z nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miękkie pierniczki z nadzieniem

 

  • 4 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany 36%
  • 3 łyżeczki sody
  • 6 łyżek cukru
  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • marmolada
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miękkie pierniczki z nadzieniem
W garnku zagotować miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.

Śmietankę wymieszać z sodą.

Biało ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, miksować. Dodać żółtka - połączyć. Masę dodać do miski z mąką, dodać zawartość rondelka z miodem i śmietanę z sodą. Wyrobić ciasto (będzie lepkie). Odstawić na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka (wysokość około 3 mm). Nakładamy marmoladę, a następnie drugie kółko z ciasta. Brzegi dociskamy, aby się skleiły.

Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Studzimy. Dekorujemy roztopioną czekoladą.
Miękkie pierniczki z nadzieniem
Gotowe pierniczki dekorujemy roztopioną czekoladą