Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasteczka serowo-mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oryginalne w smaku ciasteczka holenderski

Ciasteczka serowo-mięsne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka serowo-mięsne

 

  • 1, 5 szkl mąki,
  • 1 łyżka proszeku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2/3 szkl mleka,
  • 3 plastry sera pleśniowego,
  • 150 g sera żółtego,
  • 1/2 kulki mozzarella,
  • 1 plaster szynki parmezańskiej,
  • 1 plaster salami,
  • 1 szt parówki,
  • zióła prowansalskie,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasteczka serowo-mięsne
Pierwszy etap to połączenie składników suchych: mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli oraz ziół prowansalskich. Następnie dodajemy olej i mleku, a całość ugniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Zawartość ciasteczek kroimy na płaskie kształty tzn. wszystko w cienkie plasterki. W wypadku parówek będą to okrągłe plasterki, zaś plasterki szynek i serów kroimy dodatkowo na mniejsze kawałki. Układamy wszystko proporcjonalnie na cieście pamiętając by ser z niebieska pleśnią nie leżał za blisko obok siebie (ma bardzo intensywny smak). Następnie chwytamy za krótszy bok i zawijamy w roladkę. Całość przecinamy w połowie i tniemy na plastry ok. 1 cm grubości. Układamy na posmarowanej margaryną blaszce i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni.
Ciasteczka serowo-mięsne
Mieszam suche składniki ciasta z mokrymi i ugniatam do uzyskania sprężystego ciasta (jak na zdjęciu). Nie może być ono zbyt lepkie żeby nie przyklejało się podczas wałkowania.
Ciasteczka serowo-mięsne
Ciasto rozwałkowuję w kształt prostokąta i nakładam składniki.
Ciasteczka serowo-mięsne
Roladkę zawijam łapiąc za krótszy bok, wtedy ciasteczka wychodzą większe. Jeśli wolimy mniejsze, za to więcej, można zawinąć z drugiego boku.
Ciasteczka serowo-mięsne
Najłatwiej uzyskamy talarki przecinając ciasto najpierw w połowie, a dopiero wtedy na ciasteczka. najlepiej nadaje się do tego nóż z ząbkami, kroić należy powoli by nie zmienić kształtu ciasteczek. Dodatkowo układając na blaszce warto poprawić ich okrągły kształt.

Tagi:

sery ser szynka