WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Ciasteczka wyciskane z maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak mojego dzieciństwa - maślane, wyciskane z maszynki kruche ciasteczka. Idealne na podwieczorek do herbaty.

Ciasteczka wyciskane z maszynki

Składniki:

Ciasteczka wyciskane z maszynki

 

  • 3 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka wyciskane z maszynki

Masło

Ciasteczka wyciskane z maszynki
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę.

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo żółtka, szczyptę soli i dalej ucieramy.

Masa

Ciasteczka wyciskane z maszynki
Masa na ciasteczka nie powinna być za gęsta.

Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy olej. Zagniatamy dokładnie. Powinno być dość miękkie.

Wyciskanie

Ciasteczka wyciskane z maszynki
Pomiędzy ciastkami zachowujemy odstępy na blaszce.

Masę na ciasteczka wkładamy do maszynki i wyciskamy kształty od razu na blaszkę.

Pieczenie

Ciasteczka wyciskane z maszynki
Ciasteczka pieczemy, aby były lekko zarumienione.

Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach, aby lekko się przyrumieniły. Od razu zdejmujemy delikatnie z blaszki i studzimy.