WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Wafelki jaglane w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe wafelki z czekoladową masą z kaszy jaglanej. Pyszne i zdrowe domowe słodycze, mocno czekoladowe.

Wafelki jaglane w czekoladzie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wafelki jaglane w czekoladzie

 

  • 10 szt okrągłych wafli/andrutow u mnie o smaku słonecznikowym
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody lub mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru

 

  • Pewa:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Wafelki jaglane w czekoladzie

ETAP 1:

Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, potem przelać wrzątkiem i włożyć do garnka. Zalać wodą lub mlekiem i gotować, aż kasza wchłonie płyn i zrobi się miękka. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać cukier puder i znów wymieszać. Kaszę zblendowac.

Każdy wafel smarować ok jedną łyżką masy i przyciskać następnym. Ja robiłam 5 wafli z czterema wartwami masy.

Złożone wafle obciążyć deską do krojenia i schłodzić żeby masa zastygla. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Posmarować wafle.

Gdy czekolada zastygnie pokroić wafle w trójkąty.

Wafelki jaglane w czekoladzie
Wafelki po przełożeniu masą, polane czekoladą
Wafelki jaglane w czekoladzie
Wafelki po nocnym chlodzeniu w lodówce przed polaniem czekoladą
Wafelki jaglane w czekoladzie
Każdy wafel smarujemy porcją masy jaglanej
Wafelki jaglane w czekoladzie
Kasza jaglana zblendowana z czekoladą i kakao
Wafelki jaglane w czekoladzie
Kasza jaglada po ugotowaniu