luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Magdalenki ciasteczka do kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, puszyste i smakowite ciasteczka ucierane, które zniewalają smakiem i aromatem. Fantastyczny dodatek do kawy dla większych łasuchów, zaś dla mniejszych - ideale do kakao. Polecam

Magdalenki ciasteczka do kawy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Magdalenki ciasteczka do kawy

 

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Magdalenki ciasteczka do kawy
Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie łopatka. Następnie wlewam rozpuszczone i przestudzone masło i sok z cytryny ponownie mieszając. Formę do magdalenek napełniam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C - 200°C na około 15 -20 min. aż ciasteczka lekko się zrumienią. Wyjmuję, formę odwracam l lekko wyciskam ciasteczka.
Magdalenki ciasteczka do kawy
Wszystkie składniki ucieram na gładką masę.
Magdalenki ciasteczka do kawy
Ciastem napełniam silikonową foremkę do magdalenek.
Magdalenki ciasteczka do kawy
Upieczone, odstawiam na kilka minut by lepiej odeszły od formy.

Tagi:

jajko jajka