Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 515]

Bajaderki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne małe kuleczki z ciasta piernikowego z dodatkiem kakao powideł śliwkowych i śliwowicy obtoczone w mielonych migdałach. Idealne na świąteczny stół.

Bajaderki piernikowe

Składniki:

Bajaderki piernikowe

 

  • 30 dag ciasta piernikowego/(u mnie skrawki z piernika)
  • 2 łyżki kakao
  • 6 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki śliwowicy
  • dodatkowo:
  • mielone migdały
  • papierowe papilotki

Sposób przygotowania:

Bajaderki piernikowe
Za pomocą blendera miksujemy pokruszone ciasto piernikowe, cukier puder, kakao, powidła śliwkowe i alkohol. Blendujemy aż masa będzie gładka.

Z powstałej masy formujemy małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą powstałą kuleczkę obtaczamy w mielonych migdałach.

Powstałe bajaderki umieszczamy w papierowych papilotkach.