ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Babeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do upieczenia babeczki. Smakują wyśmienicie z masą makową.

Babeczki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z makiem

 

  • mąka tortowa 2, 5 szklanki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • aromat migdałowy 2 krople,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mleko 1 szklanka,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • masa makowa z puszki 12 łyżek

 

  • lukier: puder cukier 3/4 szklanki,
  • mleko 1,5 łyżki,
  • posypka kolorowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Babeczki z makiem
Składniki temperatura pokojowa.

Do naczynia dodać wszystko od razu: mąką tortowa, proszek do pieczenia, cukier, jajka, aromat migdałowy, olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko utrzeć na gładką, dość gęstą masę z 2 minuty.

Do foremek na babeczki włożyć papilotki, łyżką napełniać do połowy ciastem, nałożyć łyżką porcję masy makowej, i resztą ciasta nakryć mak.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, babeczki piec z 25 - 30 minut na złocisto.

Upieczone babeczki polukrować i posypać posypką, wystudzić.
Babeczki z makiem
Wszystkie składniki bez maku ucieramy jednocześnie.
Babeczki z makiem
Jeśli są silikonowe foremki to papilotki nie potrzebne.
Babeczki z makiem
Pieczemy bez termoobiegu bo za mocno wysuszy ciasto.
Babeczki z makiem
Można babeczki posypać pudrem cukrem, polewą czekoladową.