Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z białek i płatków owsianych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym słoiku przez dłuższy czas.

Ciasteczka z białek i płatków owsianych

Składniki:

Ciasteczka z białek i płatków owsianych

 

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z białek i płatków owsianych
Płatki owsiane wsypać na brytfannę, włożyć do piekarnika, wysuszyć i lekko zrumienić. Następnie na stolnicy pokruszyć wałkiem do ciasta. Białka z odrobiną soli ubić na sztywna pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Do ubitej piany wsypywać stopniowo płatki wymieszane z wiórkami kokosowymi, dodać aromat i delikatnie wymieszać. Na przygotowaną blaszkę, łyżką nakładać porcje ciasta pozostawiając dość duże odstępy. Włożyć do letniego piekarnika i wysuszyć ciasteczka.