Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ciasteczka z musli Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo szybkie i proste ciasteczka na śniadanie

Ciasteczka z musli Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka z musli Elfi

 

  • 1 szklanka dowolnego musli
  • 0,5 szklanki granoli orzechowej
  • 0,5 szklanki otrąb owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka miodu
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta sody
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego miodu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z musli Elfi
Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blachę wykładam papier do pieczenia. Masło rozpuszczam. W misce mieszam musli, granolę, otręby, cukier, mąkę, sodę i wiórki. Jajko rozbełtuję i dodaję do reszty wraz z rozpuszczonym masłem. Wszystko razem mieszam i ugniatam na w miarę zbitą masę. Ręką formuję niewielkie kule, lekko spłaszczam i układam na blaszkę. Piekę zaledwie 10-15 minut. Po wyjęciu będą miękkie więc warto na chwilę pozostawić je na blaszce do ostygnięcia. Ale po ostygnięciu stwardnieją. Najlepiej smakują następnego dnia.
Ciasteczka z musli Elfi
w misce mieszam najpierw suche składniki a następnie dodaję jajko i masło
Ciasteczka z musli Elfi
ręką wyrabiam ciasto i robię kulki wielkości orzecha włoskiego
Ciasteczka z musli Elfi
przed pieczeniem kule lekko spłaszczam łyżką

Tagi:

jajko jajka