jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rozmarynowe paczuszki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rozmarynowe paczuszki z kurczaka to kurczak w ziołach i soku z cytryny zapakowany w pergamin i upieczony w piekarniku. Jest soczysty,, aromatyczny i pyszny choć wogóle niesolony. Polecam dla osób na diecie odchudzającej i bezsolnej.

Rozmarynowe paczuszki z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rozmarynowe paczuszki z kurczaka

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu (suszonego trochę mniej)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałązki rozmarynu do dekoracji
  • papier do pieczenia oraz nitki bawełniane do związania

Sposób przygotowania:

Rozmarynowe paczuszki z kurczaka
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. posiekanym rozmarynem i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz sok z cytryny. Mieszamy.

Piersi z kurczaka wkładamy do marynaty na około 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Zawijamy każdą pierś w papier do pieczenia polewając marynatą. Związujemy końcówki w tzw. cukierka. Wkładamy paczuszki do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa.

Przed podaniem odchylamy papier i podajemy udekorowane gałązkami rozmarynu.
Rozmarynowe paczuszki z kurczaka
Zawijamy każdą pierś w papier do pieczenia polewając marynatą. Związujemy końcówki w tzw. cukierka.