IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Ciasteczka zbożowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe ciasteczka zbożowe

Ciasteczka zbożowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka zbożowe

 

 

  • 2 szklanki otrębów

 

  • 1 szklanka płatków migdałowych

 

  • 2 szklanki łuskanego słonecznika

 

 

 

  • 6 łyżek wiórków kokosowych

 

  • 1 szklanka cukru brązowego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka zbożowe
Formę 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki migdałowe oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zarumienienia. Dodać kokos i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Margarynę, miód, cukier podgrzewać do roztopienia. Nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sól oraz uprażone migdały.Orzechy posiekać drobno i dodać. Wymieszać, aż składniki się połączą i dodać płatki owsiane oraz otręby, sezam i żurawinę. Wszystko ponownie zamieszać i wyłożyć na formę. Pozostawić do przestygnięcia, a następnie przyciskać dłońmi tak by była gładka powierzchnia. Piec ok 20 min w temp. 170'C. Gotowe pozostawić do przestygnięcia a następnie pokroić wg upodobań. Smacznego !!
Ciasteczka zbożowe
Na patelni podprażone składniki do lekkiego zarumienienienia
Ciasteczka zbożowe
Gotowe wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka zbożowe
Ciasteczka zbożowe
Gotowe i upieczone ciasto pokroić, najlepiej na małe kawałki