mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastka (bez jajek) z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W przepisie nie ma jajek! ani proszku do pieczenia a ciastka pięknie rosną i są pyszne:)

Ciastka (bez jajek) z dżemem

Składniki:

Ciastka (bez jajek) z dżemem

 

  • 3,5 szklanki maki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • cukier puder do posypania ciastek
  • wisniowy albo jeszcze inny, albo marmolade z jablek czy sliwek;) tez na pewno wyjdzie smacznie

Sposób przygotowania:

Ciastka (bez jajek) z dżemem
1. Make posiekac z miekka margaryna i smietana. 2. Wyrobic miekkie ciasto, schlodzic w lodowce. 3. Cienko rozwalkowac i szklanka wykrawac pelne krazki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem 4. Ciastka piec na wysmarowanej tluszczem i posypanej maka blasze. 5. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. 6. Ostudzone krążki z dziurką posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką. Podane składniki wystarczą na około 45 ciasteczek.