kokarda

kokarda

Kucharz
[Przepisów: 3]

Ciastka "cukrowe"

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Maslo i margaryna powinne byc miekkie. Jajko lekko rozbeltac.

Ciastka "cukrowe"

Składniki:

Ciastka "cukrowe"

 

  • 12,5 dkg masla
  • 12,5 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maki /pelne/
  • 1 jajko
  • mozna dodac ekstrat waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciastka "cukrowe"
Do miski wsypac make, cukier i dodac tluszcz, zagniesc, pod koniec dodac jajko, szybko wyrobic. Gdy ciasto lepi sie do reki dodac troszke maki. Podzielic na 4 czesci, z kazdej czesci zrobic walek. Zakrecamy w folie aluminiowa i zostawiamy na noc w lodowce. Nastawic piekarnik na 175-180* , w tym czasie wkladamy do zamarazarki ciasto i noz ktorym bedziemy kroic. Ciasta juz nie wyrabiamy, ani nie rozwalkujemy, kroimy z "walka" jak najcieniej 1-1,5 mm. Pieczemy na zloty kolor, w zaleznosci od grubosci, 7-8 min. szybko sie przypalaja od krawedzi. Sa bardzo kruche i slodkie, mozna dlugo przechowywac szczelnie zamkniete. Smacznego.