tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Ciastka francuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne ciastka na każdą okazje

Ciastka francuskie

Składniki:

Ciastka francuskie

 

  • 40 dkg mąki
  • 1 jajo
  • 1/2 kieliszka wódki
  • woda
  • 40 dkg masła
  • konfitury
  • 10 dkg pudru

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie
Zagnieść pulchnie ciasto z mąki, jaja, wódki i trochę wody, następnie rozwałkować. Masło położyć na rozwałkowane ciasto, brzegi ciasta zawinąć w kształcie koperty i wałkować ostrożnie posuwając wałkiem w jednym tylko kierunku. Gdy ciastko będzie cienkie, brzegi zawinąć na wierzch i zostawić go na 10 minut na stolnicy - czynność tę powtórzyć 4 razy. W końcu cienko rozwałkować , pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty, nakładać konfitury, przykryć drugim takim samym kawałkiem, brzegi zacisnąć i wstawić do bardzo gorącego pieca, gdyż w przeciwnym razie ciastka nie będą rosły. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto francuskie należy robić w chłodnym miejscu, wałkować w jedną stronę.

Tagi:

ciastka deser