Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu. Półfrancuskie ciastka nadziane bogato świeżymi truskawkami. Wychodzi 12 sporych sztuk. Polecam.

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami

Składniki:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami

Ciasto:

Nadzienie:

  • około 50 dag świeżych truskawek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami

Wykonanie ciasta:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami
Na stolnicy zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę.

Wykonanie nadzienia:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami
Z truskawek i pozostałych składników robimy nadzienie.

Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy, ewentualnie dodajemy cukru do smaku.

Formowanie trójkątów:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami
Następnie wałkujemy, nadziewamy i zlepiamy.

Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, wakujemy i kroimy w spore kwadraty, nakładamy sporo nadzienia, ja nakładałam z sokiem który puściły truskawki, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, nakłuwamy widelcem.

Do pieczenia:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami
Wykonane już ciastka-trójkąty układamy na blaszkach.

Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami
Pieczemy je do ładnego zrumienienia sie przez około 30 minut.

Następnie pieczemy w temperaturze 190-200 stopni do ładnego zrumienienia się około 30 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

Studzenie i podanie:

Półfrancuskie trójkąty z truskawkami
Gotowe, upieczone i wystudzone ciastka podajemy.

Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 12 sztuk trójkątów.

Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.