Sposób przygotowania:
Półfrancuskie trójkąty z truskawkamiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę.
Wykonanie nadzienia:
Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę, wsypujemy budyń w proszku i cukier waniliowy, mieszamy, ewentualnie dodajemy cukru do smaku.
Formowanie trójkątów:
Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, wakujemy i kroimy w spore kwadraty, nakładamy sporo nadzienia, ja nakładałam z sokiem który puściły truskawki, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi, nakłuwamy widelcem.
Do pieczenia:
Tak wykonane trójkąty układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Następnie pieczemy w temperaturze 190-200 stopni do ładnego zrumienienia się około 30 minut, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
Studzenie i podanie:
Upieczone ciastka studzimy na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 12 sztuk trójkątów.
Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.