Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty i szybki w przygotowaniu deser. Lekko kwaskowe i orzeźwiające ciastka, w sam raz na lato. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem

 

  • rabarbar 2 łodygi
  • brzoskwinie 2 szt
  • ciasto francuskie 1 płat
  • cukier brązowy 1 czubata łyżka
  • jajko 1 szt
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki pół godziny przed przygotowaniem.

Brzoskwinie i rabarbar oczyszczamy, a następnie kroimy: rabarbar w plasterki, natomiast brzoskwinie w kostkę. 

Posypujemy rabarbar brązowym cukrem, mieszamy. Dodajemy brzoskwinie.

Ciasto francuskie kroimy i formujemy tak, jak na zdjęciu.

Na cieście kładziemy owoce. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy ciastka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 17 minut.
Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem
Brzoskwinie i rabarbar oczyszczamy, a następnie kroimy: rabarbar w plasterki, natomiast brzoskwinie w kostkę.
Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem
Posypujemy rabarbar brązowym cukrem, mieszamy. Dodajemy brzoskwinie.
Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem
Ciasto francuskie kroimy i formujemy tak, jak na zdjęciu.
Ciastka francuskie z brzoskwiniami i rabarbarem
Na cieście kładziemy owoce. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Tagi:

ciastka owoce