Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Rogalki z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogaliki z ciasta twarogowego z dżemem lub jak kto woli marmoladą. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne.

Rogalki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogalki z dżemem

Ciasto

Oraz

  • dżem lub marmolada
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sezam lub gruby cukier

Sposób przygotowania:

Rogalki z dżemem
Twaróg, olej, jajka, sól, cukry oraz mleko utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną dodać porcjami do masy i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na koło, ciasto pokroić na trójkąty.

Na każdy trójkąt nałóż dżem i zwinąć zaczynając od podstawy trójkąta, czubki zawiń pod spód. Uformować rogaliki i ułożyć na blaszce.

Żółtka utrzeć ze śmietaną i posmarować rogaliki, posypać sezamem lub grubym cukrem.

Piec 20-25 minut w temp 180 stopni.
Rogalki z dżemem
Twaróg , olej , jajka , sól, cukry oraz mleko utrzeć na gładką masę.
Rogalki z dżemem
. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną dodać porcjami do masy i zagnieść ciasto.
Rogalki z dżemem
ciasto pokroić na trójkąty . Na każdy trójkąt nałóż dżem i zwinąć zaczynając od podstawy trójkąta , czubki zawiń pod spód.
Rogalki z dżemem
Żółtka utrzeć ze śmietaną i posmarować rogaliki , posypać sezamem lub grubym cukrem. Piec 20-25 minut w temp 180 stopni.