monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie to zawsze dobry pomysł gdy chce się nam czegoś słodkiego, wystarczy mały dodatek i wyjdzie pyszne deser. U mnie był to serek waniliowy, zapraszam.

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą

Składniki:

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą

 

  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • 2 opakowania serka waniliowego po 140 g każdy 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • Garść kropelek czekoladowych
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą

ETAP 1:

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą
ciasto podzielić na 8 kawałków i wylepić nimi foremki

Ciasto i serek wyjąć z lodówki na około pół godziny przed przygotowaniem.

Ciasto podzielić na 8 kawałków i wyłożyć nim foremki do tartaletek o średnicy 9 cm (tartaletki wysmarować masłem).

ETAP 2:

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą
do masy serkowo jajecznej dodać mąkę i wymieszać

Następnie do miseczki przełożyć serek,dodać ekstrakt i pierwsze jajko. Wymieszać. Dodać drugie jajko i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i połączyć z resztą składników, aby nie było grudek.

ETAP 3:

Ciastka francuskie z serkiem i czekoladą
na ciasto wylać serek dodać czekolade i wstawić do piekarnika

Ciasto nakłuć w kilku miejscach i wylać po czubatej łyżce nadzienia. Posypać czekoladą. Piec w 180 st. około 20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!