monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1355]

Siekane kotlety na włoską nutę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste sposoby są najlepsze, gdy nie masz maszynki do mielenia można zrobić kotlety siekane, to takie "oszukane" mielone. Mojemu mężowi bardzo smakowały, może i Wam posmakują. Polecam.

Siekane kotlety na włoską nutę

Składniki:

Siekane kotlety na włoską nutę

 

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 125 g sera mozzarella w kulce 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • Sól ,pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy zioła włoskie 
  • 1 gruby plaster sera żółtego 
  • Bułka tarta do posypania 
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Siekane kotlety na włoską nutę

ETAP 1:

Siekane kotlety na włoską nutę
mięso drobno posiekać przy pomocy dwóch noży

Mięso umyć, osuszyć i pozbawić błon. Posiekać drobniutko. Najlepiej najpierw pokroić w kostkę a później za pomocą długiego noża siekać. Przełożyć do miski.

ETAP 2:

Siekane kotlety na włoską nutę
do posiekanego mięsa dodać ser i wymieszać

Ser osączyć z zalewy i również posiekać. Dodać do miski wraz z przyprawami i bułka tarta. Wymieszać.  Podzielić masę na 4 porcje.

ETAP 3:

Siekane kotlety na włoską nutę
uformować kotlety i nałożyć ser i zlepić mieso

Z każdej uformować płatki,na którym położyć 1/4 sera uzyskana z grubego plastra. Panierowac w bułce, i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.  Następnie przełożyć na blachę od piekarnika i piec w 180 stopniach około 15 minut. Wyjąć,zostawić na 2 minuty aby mięso odpoczelo i podawać. Smacznego!