Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie w wykonaniu, proste i smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem budyniu i rodzynek. W sam raz do niedzielnej kawy.

Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • budyń waniliowy
  • 2 czubate łyżki cukru
  • garść dużych rodzynek
  • żółtko
  • Ewentualnie: cukier perlisty/cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 100 ml oraz dodając do mleka garść rodzynek. Budyń ostudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć tak, aby powstało 10 prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć, aby utworzyły się paski. Na każdą nienaciętą część ciasta wyłożyć porcję budyniu z rodzynkami, przykryć drugą częścią, zlepić dokładnie brzegi – np. przy użyciu widelca. Ciasteczka posmarować żółtkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia w 190 st. C.
Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami
Budyń ugotować zgodnie z przepisem dodając rodzynki.
Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami
Ciasto pokroić na 10 kawałków, ponacinać.
Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami
Ułożyć na każdym kawałku porcję budyniu..
Ciasteczka francuskie z budyniem i rodzynkami
Ciasto zlepić ze sobą np. przy pomocy widelca.

Tagi:

ciasto