Sposób przygotowania:
Rogaliki z białym makiem, orzechami i migdałamiRozczyn:
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Dodać letnie mleko, wymieszać. Na konic wsypać mąkę, wymieszać aby nie było grudek i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
Ciasto:
Na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć masło, można pokroić na kawałki,żeby szybciej zmiękło.
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i rozczyn. Wstępnie wymieszać. Dodać letnie mleko i połączyć z resztą składników. Ciasto wstępnie zagnieść. Następnie dodawać po jednym kawałku masła i wyrabiać aż się wchłonie. I dodawać następny kawałek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Do osobnej misek przełożyć orzechy, migdały i mak. Zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.
Migdały odcedzić i przelać zimną i zdjąć skórkę. Orzechy i mak odcedzić. Przełożyć do wysokiego naczynia o płaskim dnie, dodać migdały.
ETAP 4:
Zmiksować ręcznym mikserem. Dodać cukier puder,jogurt i otręby. Po raz kolejny zmiksować. ( Składniki nadzienia można również dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa, moja niestety padła i musiałam improwizować). Dodać olejek migdałowy i po raz ostatni zmiksować.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na duży placek. Wycinać trójkąty z ciasta i dosyć obficie posmarować każdy nadzieniem. Rolować od szerszej strony ku węższej. Układać w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier i udekorować nim rogaliki. Można posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
biedroneczki