SUPERPRZEPIS

Rogaliki z białym makiem, orzechami i migdałami

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rogaliki z białym makiem, orzechami i migdałami Więcej zdjęć (3)

Wzorowałam się na rogalach marcińskich, popularnych rogalach w Poznaniu. Nie są to identyczny rogale, ale równie bardzo smaczne. Może i Wam posmakują, serdecznie polecam.

Składniki:

Rogaliki z białym makiem, orzechami i migdałami

 

 

 

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z białym makiem, orzechami i migdałami

Rozczyn:

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i rozetrzeć. Dodać letnie mleko, wymieszać. Na konic wsypać mąkę, wymieszać aby nie było grudek i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.

Ciasto:

Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałymi
do mąki dodać jajka rozczyn oraz cukier wymieszać

Na godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjąć masło, można pokroić na kawałki,żeby szybciej zmiękło.
Do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i rozczyn. Wstępnie wymieszać. Dodać letnie mleko i połączyć z resztą składników. Ciasto wstępnie zagnieść. Następnie dodawać po jednym kawałku masła i wyrabiać aż się wchłonie. I dodawać następny kawałek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie:

Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałymi
do naczynia przełożyc mak orzechy i migdały

Do osobnej misek przełożyć orzechy, migdały i mak. Zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.
Migdały odcedzić i przelać zimną i zdjąć skórkę. Orzechy i mak odcedzić. Przełożyć do wysokiego naczynia o płaskim dnie, dodać migdały.

ETAP 4:

Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałymi
zmiksować dokładnie masę na nadzienie

Zmiksować ręcznym mikserem. Dodać cukier puder,jogurt i otręby. Po raz kolejny zmiksować. ( Składniki nadzienia można również dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa, moja niestety padła i musiałam improwizować). Dodać olejek migdałowy i po raz ostatni zmiksować.

Wykonanie:

Rogaliki z białym makiem,orzechami i migdałymi
ciasto podzielić na trojkąty nakładać nadzienie

Ciasto podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na duży placek. Wycinać trójkąty z ciasta i dosyć obficie posmarować każdy nadzieniem. Rolować od szerszej strony ku węższej. Układać w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 170 st piekarnika i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier i udekorować nim rogaliki. Można posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!