Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Klasyczna rolada orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zasmakuje na pewno waszym bliskim. U mnie w domu gdy ją przygotowałam to zniknęła ze stołu tego samego dnia. Klasyczna rolada orzechowa można powiedzieć, że jest to wypiek charakterystyczny dla naszego kraju.

Klasyczna rolada orzechowa

Składniki:

Klasyczna rolada orzechowa

na ciasto kruche

na masę orzechową

lukier

  • 120 g cukru pudru
  • 50 ml ciepłej wody
  • 30 ml soku z cytryny

dodatkowo

  • 20 g skórki pomarańczowej i cytrynowej

Sposób przygotowania:

Klasyczna rolada orzechowa
Ciasto kruche: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto wałkujemy. 

Masa orzechowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy mielone orzechowy. Mieszamy.

Na rozwałkowany cieście smarujemy masę orzechową. Zawijamy roladę. Roladę owijamy papierem do pieczenia i umieszczamy w formie keksowej. Pieczemy około 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i ciepłą wodę mieszamy. Polewamy lukrem wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową i cytrynową.