Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciastka maślane z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciastka maślane z marmoladą- ciasteczka szybkie i łatwe do przygotowania. To idealny deser do kawy. Polecam!!!

Ciastka maślane z marmoladą

Składniki:

Ciastka maślane z marmoladą

 

  • 250g mąki,
  • 150g masła,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • białko do posmarowania,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 6 łyżek marmolady.

Sposób przygotowania:

Ciastka maślane z marmoladą
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Małą szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce. Połowę krążków smaruję białkiem i posypuję cukrem waniliowym. Ciastka piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Krążki bez posypki smaruję marmoladą i sklejam z ciasteczkiem z posypką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu.