Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzechoweorzechy
Orzechy mielimy w maszynce.
Mleko podgrzewamy razem z masłem, cynamonem i cukrem, dodajemy orzechy i zagotowujemy.
Gdy masa się połączy i zrobi się papka, odstawiamy do wystudzenia.
przygotowanie ciasta
Na stolnicę wysypujemy mąkę i kaszę mannę, dodajemy szczyptę soli, cukier i masło- siekamy tak aż powstanie nam kruszonka.
Dodajemy żółtka i sok pomarańczowy i szybko zagniatamy.
Ciasto musi być elastyczne, ale nie klejące.
Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
formowanie ciasteczek
Ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy w rękach, na grubość nie więcej niż 0,5 cm
Na każdym placuszku układamy mniejszą kuleczkę z masy.
Dokładnie zlepiamy i formujemy w foremce ( foremka lekko oprószona mąką, wkładamy ciacho i spłaszczamy dość mocno)
pieczenie
Gotowe ciasteczko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12 minut