reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Są to ciasteczka wzorowane na kuchni arabskiej, ale że nie miałam wszystkich potrzebnych produktów, zrobiłam swoją wersję.

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

 

  • ciasto kruche

 

 

 

 

 

  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego

 

 

  • Masa orzechowa

 

 

 

 

  • 3-4 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe

orzechy

Ciasteczka orzechowe
można dodać mnie j mleka, ale wtedy masa będzie bardzo sucha

Orzechy mielimy w maszynce.

Mleko podgrzewamy razem z masłem, cynamonem i cukrem, dodajemy orzechy i zagotowujemy.

Gdy masa się połączy i zrobi się papka, odstawiamy do wystudzenia.

przygotowanie ciasta

Ciasteczka orzechowe
ciasto schładzamy przez godzinę w lodówce

Na stolnicę wysypujemy mąkę i kaszę mannę, dodajemy szczyptę soli, cukier i masło- siekamy tak aż powstanie nam kruszonka.

Dodajemy żółtka i sok pomarańczowy i szybko zagniatamy.

Ciasto musi być elastyczne, ale nie klejące.

Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

formowanie ciasteczek

Ciasteczka orzechowe
najlepiej jest przygotowywać od razu połowę porcji

Ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy w rękach, na grubość nie więcej niż 0,5 cm

Na każdym placuszku układamy mniejszą kuleczkę z masy.

Dokładnie zlepiamy i formujemy w foremce ( foremka lekko oprószona mąką, wkładamy ciacho i spłaszczamy dość mocno)

pieczenie

Ciasteczka orzechowe
zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruchę, potem jednak twardnieją

Gotowe ciasteczko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12 minut